BLAST Premier Fall Showdown 2020 pelataan yksinkertaisella pudotuspelikaaviolla eli turnaus loppuu heti ensimmäiseen tappioon. Kaksi parasta joukkuetta etenee BLAST Premier Fall Finals -tapahtumaan. Suomalaisväriä turnauksessa edustaa GODSENTin riveissä Jesse “zehN” Linjala.

Alkuperäinen kaavio ennen kuin BLAST tiedotti EG:n jättäytyneen pois turnauksesta.

Joukkueet arvostelivat toisensa seuraavanlaiseen paremmuusjärjestykseen, jonka mukaan tehtiin turnauksen pudotuspelikaavio:

SijoitusJoukkueReitti turnaukseenHLTV-ranking (23.11.2020)
1.FURIABLAST Premier C-lohko 4. sija8.
2.Evil GeniusesBLAST Premier A-lohko 4. sija12.
2.HeroicEG:n korvaaja2.
3.ComplexityBLAST Premier B-lohko 3. sija10.
4.FaZe ClanBLAST Premier B-lohko 4. sija9.
5.Team LiquidKutsu14.
6.Ninjas in PyjamasBLAST Premier A-lohko 3. sija11.
7.MousesportsKutsu18.
8.SpiritKutsu16.
9.Virtus ProKutsu15.
10.GODSENTElisa Invitational23.
11.Cloud9Kutsu152.
12.MAD LionsElisa Invitational22.
13.MIBRBLAST Premier C-lohko 3. sija29.
14.SproutKutsu19.
15.EndpointKutsu33.
16.IsurusFiReLEAGUE Latin Power90.

Kun kaavio on muodostettu, voidaan todeta turnauksen olevan ikään kuin kaksi erillistä kahdeksan joukkueen välistä karsintaturnausta. Turnauksessa jaetaan kaksi paikkaa BLAST Premier Fall Finals -tapahtumaan, joten toiselta puolelta kaaviota ei tarvitse kohdata yhtään joukkuetta. Elisa Invitationalin tapaan välierät toimivat samalla karsintafinaaleina, kun turnauksen todellista finaalia ei pelata. Kolme “paras kolmesta” -otteluvoittoa riittää siis jatkopaikkaan.

Joukkueet saapuvat turnaukseen kolmea eri reittiä pitkin. Kuusi joukkuetta pelasi BLAST Premier Fall Season -runkosarjassa, mutta jäi joko lohkojumboksi tai -kolmoseksi. Kolme joukkuetta saapuu kaksista karsinnoista, joista Elisa Invitational oli suomalaisittain seuratumpi. Peräti seitsemän joukkuetta sai turnaukseen suoran kutsun – heidän joukossaan mm. BLAST Premier -runkosarjan väliin jättänyt pohjoisamerikkalainen Team Liquid, joka pelaa pitkästä aikaa eurooppalaisjoukkueita vastaan.

Viime hetken muutoksena BLAST ilmoitti eilen maanantaina, päivää ennen turnauksen alkua, että Heroic korvaa EG:n turnauksen kakkossijoitettuna joukkueena.

Runkosarjasta vauhtia

MIBRin kokoonpano muuttui radikaalisti ennen turnauksen alkua, kun vanhat Major-voittajat saivat väistyä uusien pelaajien tieltä.

Loka-marraskuun vaihteessa pelattiin kolme lohkoa, jotka päättyivät pettymykseen FURIAlle, EG:lle, Complexitylle, FaZelle, NiPille ja MIBRille. Kokoonpanomuutokset ovat haitanneet monen joukkueen viime kuukausia. Complexity sai juuri lisättyä Justin “jks” Savagen kokoonpanoonsa, FaZe Clan myi pelinsisäisen johtajansa Nikola “NiKo” Kovačin toiseen joukkueeseen ja MIBR laittoi lähes koko kokoonpanonsa uuteen uskoon.

Pohjois-Amerikan vahvistuksista etenkin brassijoukkue FURIA saapui lohkovaiheeseen suurin odotuksin, oltuaan rapakon takana kovassa iskussa jenkkitiimejä vastaan. Tappiot G2 Esportsia ja MIBRiä vastaan kuitenkin suistivat heidät lohkojumbona Showdowniin. Epäonnistuminen on kuitattu vastustajien toimesta ilmeisesti huonona tuurina. FURIA arvostettiin Showdown-joukkueiden kesken turnauksen parhaaksi joukkueeksi, vaikka he hävisivät nuorennusleikkauksen kokeneelle MIBRille, jonka sijoitus on neljänneksi huonoin eli vasta kolmastoista.

Evil Geniuses eli lyhemmin EG hävisi A-lohkossa ensin OG:ta ja seuraavana päivänä NiPiä vastaan. Eilen maanantaina ilmoitettiin, että joukkue ei matkusta Eurooppaan koronarajoitusten vuoksi. Heidän vastustajansa Endpoint tuskin on mielissään, sillä EG:n korvaajaksi tulee maailmanrankingin kakkosena majaileva Heroic.

Tanskalaisten matka katkesi Elisa Invitationalissa GODSENTin ja erityisesti zehNin huippusuorituksiin. Viimeisin turnaus IEM Beijing päättyi puolivälierätappioon turnauksen voittanutta Vitalityä vastaan. He ovat ehdoton voittajasuosikki omalla puolellaan kaaviota.

FaZe Clanin kokoonpanossa tullaan näkemään muutoksia joka tapauksessa, mutta missä vaiheessa?

Olof “olofmeister” Kajbjerin kanssa pelaava FaZe Clan saa karmivan aloituksen Showdownille, kun he kohtaavat neljänneksi parhaan joukkueen “seedistään” huolimatta hyvässä lennossa olevan MIBRin. FaZen on huhuttu haaveilevan entisen pelinsisäisen johtajansa Finn “karrigan” Andersenin perään. Tämä turnaus ja loppuvuosi mennään kuitenkin vielä Marcelo “coldzera” Davidin komennossa.

NiP selvisi säikähdyksellä, jouduttuaan pelaamaan alkusyksyllä lopulta vain kaksi ottelua ilman Tim “⁠nawwk⁠” Jonassonia. Pelaaja kärsi burnout-oireista, mutta pääsi palaamaan pelaavaan kokoonpanoon jo lokakuun puolivälissä. He sijoittuivat DreamHack Open Fall -turnauksessa hienosti neljänneksi, mutta seuraavat turnaukset eivät ole olleet ruotsalaisille yhtä menestyksekkäitä. He avaavat Showdowninsa “Colossusta” eli Cloud9:a vastaan.

Kutsujoukkueiden vaihtelevat meriitit

Team Liquid on ollut kaikkea muuta kuin vakuuttava, vaikka Pohjois-Amerikan CSGO-ympyrät ovat tänä syksynä kutistuneet kutistumistaan.

Seitsemän kutsujoukkueen joukko sisältää melko villejäkin kortteja.

Viidenneksi sijoitettu Team Liquid on pelannut eurooppalaisjoukkuetta vastaan viimeksi helmikuussa IEM Katowicessa. Joukkue poistuu Pohjois-Amerikasta ensimmäistä kertaa Michael “Grim” Wincen kanssa. Heidän viimeisin ottelunsa on 1-2 -tappio Triumphia vastaan, joten itseluottamus ei varmasti ole korkealla. Etenkin kun vastaan asettuu heti avauksessa hyvässä vireessä oleva MAD Lions.

Turnauksen CIS-edustus tulee Virtus.pro:n ja Spiritin muodossa. Joukkueet tosin kohtaavat toisensa heti avauskierroksella, joten toisen turnaus päättyy ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan. Kevään Showdownissa VP jäi alkulohkoon, mutta tällä kertaa he saapuvat turnaukseen huomattavasti lupaavammassa kunnossa viimeaikaisten esitysten perusteella.

Epävarmoista eurooppalaisjoukkueista mukana ovat Mousesports ja Sprout. Etenkin Mousesportsilla on potentiaalia mennä pitkälle, mutta toisaalta turnaus voi tyssätä jo avausotteluun. Mousesportsin avausvastustaja GODSENT on arvaamaton pelinsisäisen johtajan vaihduttua. Sprout saa vastaansa Complexityn, joka on jo löytänyt yhteisen sävelen tuoreimman vahvistuksensa jks:n kanssa.

Kenties yllättävin kutsu meni erikoiseen osoitteeseen, kun kansainvälinen kokoonpano Endpoint saapuu turnaukseen toiseksi huonoimmalla sijoituksella. Käytännössä suoraan FPL-ympyröistä joukkueeseen poimittu 17-vuotias israelilainen Shahar “flameZ” Shushan on esiintynyt edukseen. Heroicin kaatamiseen vaadittaisiin kuitenkin nappisuoritus koko joukkueelta. Eikä sekään välttämättä riitä.

Vähiten yllättäen – ja ei niinkään urheilullisin perustein – yksi kutsu meni Cloud9:lle. Suurella hypellä ja hintalapulla koottu tähtisikermä lähti kahdella tappiolla laulukuoroon Flashpointin kakkoskaudelta. “The Colossus” arvosteltiin sijalle 11, joten se hakee ensimmäistä karttavoittoaan NiPiä vastaan.

Harvat karsijat

GODSENTin voitto Heroicista Elisa Invitationalin toisessa karsintafinaalissa yllätti monet.

Elisa Invitationalista Showdowniin lunastivat paikkansa GODSENT ja MAD Lions. GODSENTin suomalaispelaaja zehN avasi joukkueensa kuulumisia viime viikolla. Joukkueen pitkäaikainen pelinsisäinen johtaja Kevin “kRYSTAL” Amend penkitettiin, ja hänen tilalleen otettiin ainakin kahden turnauksen ajaksi CR4ZYstä ja c0ntact Gamingistä tuttu – Otto “ottoNd” Sihvon entinen joukkuetoveri – Luka “emi” Vuković.

Tanskalaiset leijonat pelasivat menestyksekkään EI:n jälkeen IEM Beijing-Haidian Europen vähemmän menestyksekkäästi, jääden sijoille 9-12. On kuitenkin hyvä huomioida, että heidän kaksi tappiotaan tulivat turnauksen finalistijoukkueita eli Natus Vincereä ja Team Vitalityä vastaan. Flashpointin toisella kaudella hallitsevat mestarit varmistivat pudotuspelipaikkansa suoraan voitoilla Dignitasta ja Fnaticia vastaan.

Rehellisesti sanottuna turnauksen nimettömin joukkue saapuu Argentiinasta, kun FiReLEAGUE Latin Power Fall 2020 -turnauksen voittaja Isurus lähtee haastamaan isompiaan. Heidät sijoitettiin turnauksen huonoimmaksi joukkueeksi, joten vastassa on ykkössijoitettu FURIA. Eteläamerikkalaisten taistelussa Isuruksella on ainoastaan yksi selvä etu – FURIAn kokoonpano on tällä hetkellä melkoisten huhujen kourissa. Peräti kahta pelaajaa huhutaan korvattavaksi.

Kuusi päivää kovaa kynttää

Avausottelut pelataan tiistain ja torstain aikana. Perjantaina ja lauantaina jokainen joukkue pelaa toisen ottelunsa, joten sunnuntain otteluissa ratkotaan turnauksen voittajajoukkueet.

Tiistaina ja keskiviikkona ottelut alkavat 14.30, 17.30 ja 20.30 Suomen aikaa. Loppuviikon ajan otteluita pelataan kaksi per päivä, 17.30 ja 20.30 Suomen aikaa.

Kaikki ottelut nähdään suomeksi selostettuna Elisa Viihde Sportin kanavilla sekä Twitchissä.