Tämä on toinen osa pudotuspeliennakosta. Tässä käsitellään alapuoli pudotuspelikaaviosta eli tänään pudotuspeleissä nähtävät KOVA Esports, hREDS, SJ Gaming ja FCottoNd. Muut joukkueet puitiin läpi eilisessä osassa.

Päivän ensimmäisenä parina nähdään KOVA Esports ja hREDS. Iltaottelussa toisensa kohtaavat SJ Gaming ja FCottoNd. Otteluiden voittajat kohtaavat lauantaina välierässä. Pudotuspelien koko ohjelman ja aikataulut näet täältä.


KOVA Esports

KOVA voitti runkosarjavaiheen päättäneen D-lohkon ilman karttatappioita, joskin KIZMOGAMINGCLUB pakotti sen jatkoajalle heti avausottelun avauskartassa. Vaikean alun jälkeen etenkin oma karttavalinta Nuke tuntui olevan heille helppoa ja kivaa.

Perinteisesti KOVAn kovin suorittaja on löytynyt AWP-tontilta Jarkko “spargo” Rahjan – keväämmällä Nikita “derkeps” Sirmitevin – muodossa. Myös Samu “Uli” Leirilaakso on ollut usein tasainen suorittaja, eikä lohkovaihe ollut kummankaan pelaajan osalta poikkeus.

Tällä kertaa parhaat tappo- ja ADR-lukemat joukkueelta paukutteli kuitenkin Lauri “pietola” Hietala, joka nähdään harvemmin tilastojen kärkipäässä. Tuttuun tyyliin pietola oli myös joukkueen ahkerin valokranaattien heittäjä (0,83 per kierros), joten hän suoritti vahvasti monella rintamalla.

KOVA joutuu lohkovoitosta huolimatta taistelemaan puolivälierissä toista kutsujoukkuetta hREDSiä vastaan. Etenkin lukuisista pronssiotteluista tuttu vastustaja saapuu pudotuspeleihin lohkokakkosena. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun spargo kohtaa vanhan joukkueensa hREDSin.

Ennakkosuosikin paineet ovat selvästi KOVAlla, mutta mitalipeleihin pääseminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Tämä on ensimmäinen kunnon testi joukkueiden tuoreimpien viisikoiden keskinäisistä voimasuhteista. Voitolla avautuu paikka välieriin joko SJ Gamingiä tai FCottoNd:tä vastaan, jonka jälkeen finaalissa odottaa vastassa todennäköisimmin HAVU Gaming.

Keväällä KOVA tienasi Elisa Invitational -paikan voittamalla Elisa Viihde CS:GO Spring Challengen, kun HAVU oli Flashpoint-reissullaan Kaliforniassa. Tällä kertaa tie on huomattavasti kivisempi, sillä he joutuvat todennäköisesti voittamaan kaikki kolme muuta kutsujoukkuetta matkalla mestaruuteen.

Varmaa on vain se, että viime vuoden pronssiottelujoukkueista toinen joutuu pettymään pahasti. Viime vuonna KOVA otti pronssia ja hREDS joutui tyytymään neljänteen sijaan, tällä kertaa häviäjä jää sijoille 5-8.

Kokoonpano

Keski-ikä: 21,5 v

NimiNickIkäADRTapotFbPRRooli
Lauri Hietalapietola2291950,83
Samu LeirilaaksoUli2289830,68
Jarkko Rahjaspargo1985900,53AWP
Samuli HerralaTwixie1870710,64
Petteri Jaakkolapeku2465650,55IGL
ADR- ja tappolukemat D-lohkosta (neljä karttaa, kaksi ottelua).

Runkosarja

VaiheVsKarttaTulos
AvausotteluKGCDust2
Nuke*
19-17
16-7
Voittajien otteluSJKTrain
Nuke*
16-13
16-5
KOVA selvitti turnauksen avauskartassaan Dust2:ssa KIZMOGAMINGCLUBia vastaan vastustajansa kolme karttapalloa. * = oma karttavalinta

hREDS

Loppukesä toi muutosten tuulia hREDS-kokoonpanoon. Mikko “xartE” Välimaa penkitettiin SJ Gamingin kokoonpanosta, jonka jälkeen hän siirtyi tuomaan hREDSin joukkueeseen tarvittua kokemusta Verneri “BONA” Junkalan väistyessä penkille.

Siirtoruletti ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan joukkueen tulivoimaisin pelaaja – AWP-pelaaja spargo – siirtyi KOVA Esportsiin paikkaamaan derkepsin jättämää aukkoa. Spargon tilalle ei hankittu AWP-pelaajaa, vaan iso vihreä siirtyi xartElle. Paikkaajaksi saapui etenkin terroristipuolten tehokkaana avaustappajana tunnettu Olli “oopee” Piispanen.

Oopee teki totisesti työtä käskettyä ja oli lohkovaiheessa joukkueen aggressiivisin avaustaistelija terroristipuolilla. Hän oli avaustaisteluissa mukana 31% terroristikierroksista (29/93) ja voitti taistelut 55% varmuudella (16/29).

Hän keräsi 0,17 terroristipuolen avaustappoa per kierros, joka on pudotuspelijoukkueista neljänneksi paras suoritus. Edellä olivat vain HAVU Gamingin Joonas “doto” Forss (0,18) sekä SJ Gamingin Tony “arvid” Niemelä (0,19) ja Jemi “jemi” Mäkinen (0,23).

Myös xartE on tehnyt paljon samaa mitä teki vanhassa joukkueessaan SJ Gamingissä. Sen lisäksi, että hän pelaa vaativaa AWP-roolia, hän myös heittää eniten valokranaatteja. Hänen tilastolukemansa 1,06 heitettyä valokranaattia per kierros oli kolmanneksi eniten lohkovaiheessa. Pudotuspelijoukkueita tarkastellessa edellä olivat ainoastaan SJK:n Lauri “Hiitali” Koschke (1,08) ja HAVU Gamingin Eetu “sAw” Saha (1,18).

Tulivoiman puolesta tilastoissa nousee esiin Pasi “VORMISTO” Koskinen. Lohkovaiheen ADR-lukemissa VORMISTO oli ainoa hREDS-pelaaja, jonka keskimääräinen tehty vahinko per kierros oli suurempi kuin 90. Hän otti siis huomattavasti enemmän roolia mitä kesällä Rainmaker Openissa ja keväällä Elisa Viihde CS:GO Spring Challengessa.

Perjantai-illan avauskamppailussa hREDS tarvitsee vastuunkantajia, sillä KOVA Esports ei tule olemaan helppo vastustaja. Lohkovaiheessa “paras kolmesta” -ottelusarja SAWOa vastaan päättyi pettymykseen, mutta tie pudotuspeleihin aukesi voitolla YMCA Esportsia vastaan.

Pudotuspeleissä toista mahdollisuutta ei tule, sillä matka katkeaa heti ensimmäisestä “paras kolmesta”-tappiosta. Heillä ei ole varaa samoihin virheisiin, joihin C-lohkon voittotaistelu kaatui SAWOa vastaan.

Kokoonpano

Keski-ikä: 24,6 v.

NimiNickIkäADRTapotFbPRRooli
Pasi KoskinenVormisto28901450,44
Samu KylmäläSamppa23821430,63IGL
Mikko VälimaaxartE28791391,06AWP
Eetu AstikaineneDi20761240,58
Olli Piispanenoopee22661150,29
ADR- ja tappolukemat C-lohkosta (kahdeksan karttaa, kolme ottelua).

Runkosarja

VaiheVsKarttaTulos
AvausotteluTMVGtMirage
Nuke*
16-4
16-11
Voittajien otteluSAWOMirage
Nuke*
Train
8-16
16-12
9-16
KarsintaotteluYMCATrain
Dust2*
Nuke
8-16
16-3
16-4
Karsintaottelussa YMCA Esportsia vastaan hREDS oli karttatappion päässä turnauksen päättymisestä, mutta lopulta he jyräsivät selkeään 2-1 -voittoon. * = oma karttavalinta

SJ Gaming

SJ Gaming vastasi ylivoimaisimmasta lohkovoitosta, häviten B-lohkossa neljän kartan aikana yhteensä vain 23 kierrosta. Molemmat vastustajan karttavalinnat – jyystön Inferno ja Conquerin Vertigo – päättyivät 16-8 SJ:lle. Nukessa he ryöpyttivät vastustajiaan 16-4 ja 16-3. Näiden esitysten perusteella jemi ja Topi “LYNXi” Kauppi on siis saatu joukkueeseen hyvin mukaan.

AWP-roolin joukkueessa ottanut LYNXi ei varsinaisesti loistanut tilastoissa tappo- ja ADR-lukemillaan, vaikka AWP-pelaajien odotetaan ottavan nykyään runsaasti roolia. Hänellä oli joukkueensa heikoin ADR (68) ja toisiksi vähiten tappoja (57), mutta tähän on hyväksyttävä syy. Tuomas “SADDYX” Louhimaan, arvidin ja jemin muodostama kuolemaa kylvävä kolmikko ei yksinkertaisesti jättänyt juurikaan jämiä.

Koko trio paineli lähes satasen ADR-lukemissa. Lisäksi he olivat mukana avaustaisteluissa niin ahkerasti, että LYNXi ei ehtinyt käydä edes kymmentä avaustaistelua neljän kartan aikana. Hänen osallistumisprosenttinsa (10%) on poikkeuksellisen pieni AWP-pelaajalle, joten pudotuspeleissä myös LYNXiltä nähdään varmasti räjähtävämpiä suorituksia.

SJ Gaming otti ison päänahkan DreamHack Open -karsinnoissa, kun HLTV-rankingin viidentenä majaileva Complexity kaatui 2-1. Voitosta on kuitenkin hyvä huomioida, että Complexity pelasi valmentajansa Jamie “keita” Hallin kanssa. Owen “oBo” Schlatter oli yllättäen ilmoittanut penkittävänsä itsensä ja palaavansa Pohjois-Amerikkaan, joten Complexity ei ollut todellakaan parhaassa terässä.

SJ Gamingin ei tarvinnut esittää parasta taktista osaamistaan lohkovaiheessa, eikä puolivälieräottelustakaan pitäisi tulla erityisen taktista ottelua. Vastaan asettuu A-lohkon toiseksi taistellut FCottoNd, joka on toinen pudotuspeleihin matkannut mix-joukkue.

Puolivälierän ei pitäisi olla paha paikka, sillä SJ:n tulivoima ja karttavalikoima pitäisi riittää helposti FCottoNd:n kaatamiseen – ainakin lohkovaiheen perusteella. Takki auki ei kuitenkaan sovi lähteä, sillä turnauksen nuorin joukkue (FCottoNd:n keski-ikä on 19,6 vuotta) näytti jo lohkovaiheessa syttyvänsä taistelemaan altavastaajan asemassa.

Olisi suorastaan legendaarista, mikäli turnauksen finaalissa nähtäisiin pitkästä aikaa suomikynärin klassikkovääntö HAVU-SJ. Sitä ennen SJ:n täytyy kuitenkin selvittää myös välierä, jossa vastus tulee olemaan joko KOVA Esports tai hREDS.

Kokoonpano

Keski-ikä: 22,8 v

NimiNickIkäADRTapotFbPRRooli
Jemi Mäkinenjemi2099890,45
Tony Niemeläarvid2396810,66IGL
Tuomas LouhimaaSADDYX1995710,62
Jesse GrandellKHRN3073550,61
Topi KauppiLYNXi1968570,37AWP
ADR- ja tappolukemat B-lohkosta (neljä karttaa, kaksi ottelua).

Runkosarja

VaiheVsKarttaTulos
AvausottelujyystöInferno
Nuke*
16-8
16-4
Voittajien otteluConquerVertigo
Nuke*
16-8
16-3
SJ Gaming ei antanut yhdessäkään kartassa vastustajalle kahdeksaa kierrosta enempää. * = oma karttavalinta

FCottoNd

FCottoNd ja VISU Gaming avasivat turnauksen lohkovaiheen kuukausi sitten. Avausottelu päättyi FCottoNd:n kannalta tiukkaan 1-2 -tappioon, mutta lohkon päättänyt karsintaottelu oli heille maukas revanssi 2-1 -voiton ja pudotuspelipaikan myötä.

Kuten odottaa saattoi, joukkueen tulivoimaisimmat suorittajat olivat suomiskenen kokenut juurtaja Juho “juho” Lampinen ja turnauksen nuorin pelaaja, äskettäin vasta 14 vuotta täyttänyt huippulupaus Jimi “Jimpphat” Salo. Juho oli myös joukkueesta ainoa, joka heitti lohkovaiheen keskiarvoa enemmän valokranaatteja (0,71 per kierros).

Terroristipuolen avaustaisteluiden tilastoissa on mielenkiintoinen löytö Iikka “yaNgile” Nuotiosta, jonka terroristipuolen tilastot ovat hämmentävän samanlaiset hREDSin oopeen kanssa.

Hän on aivan oopeen vanavedessä terroristipuolen avaustapoissa per kierros (0,16 vs. oopeen 0,17), osallistumisprosentissa (29% vs. oopeen 31%) ja voittoprosentissa (53% vs. oopeen 55%). Terroristipuolen kärkipelaaminen syö kokonaistilastoja, sillä molempien ADR-lukema oli joukkueidensa heikoin (yaNgile 63 vs. oopee 65).

Aggressiivinen pelitapa luo tilaa joukkuekavereiden suorittamiselle, mutta SJ:n puolustus tulee todennäköisesti olemaan aivan eri tasolla lukossa kuin VISUlla ja NYYRIKILLÄ. Juhon valokranaatit saavat siis olla varsin hyvin paikoillaan, että avauspeli on yhtä tehokasta kuin lohkovaiheessa.

Olipa ottelun lopputulos mikä tahansa, FCottoNd:n nuoret osujat pääsevät varmasti esittelemään yksilötaitoaan useaan otteeseen.

Kokoonpano

Keski-ikä: 19,6 v.

NimiNickIkäADRTapotFbPRRooli
Juho Lampinenjuho25831530,71
Jimi SaloJimpphat14811600,43
Topi HartikkasNOBI19731010,26AWP
Henri YlilehtoHENU18711230,37
Iikka NuotioyaNgile20631140,43
ADR- ja tappolukemat A-lohkosta (kahdeksan karttaa, kolme ottelua). Huomioitavaa, että sNOBI ei pelannut kahdessa häviäjien ottelun kartassa Nyyrikkiä vastaan, vaan hänen tilallaan pelasi Nikita “Derkeps” Sirmitev.

Runkosarja

VaiheVsKarttaTulos
AvausotteluVISUTrain
Dust2*
Nuke
9-16
16-7
11-16
Häviäjien otteluNYYRIKKIInferno
Dust2*
16-8
16-13
KarsintaotteluVISUMirage*
Train
Nuke
4-16
16-8
16-13
FCottoNd hävisi karsintaottelun avauskartan – oman valintansa Miragen – alle puolessa tunnissa, mutta voitti kaksi seuraavaa karttaa, ja varmisti paikkansa pudotuspeleihin. * = oma karttavalinta

Tilastonostojen keskiarvot:

 • ADR: 75,5
 • APR: 0,18
 • KPR: 0,68
 • Heitetyt valokranaatit per kierros (FbPR): 0,61
 • Avaustapot per kierros
  • Molemmat: 0,10
  • CT: 0,11
  • T: 0,09
 • Avaustaisteluiden osallistumisprosentti (T, CT ja molemmat): 20%
 • Avaustaisteluiden voittoprosentti
  • Molemmat: 50%
  • CT: 55%
  • T: 45%

Pudotuspelit nähdään kokonaisuudessaan Elisa Viihde Sportin kanavilla sekä Twitchissä. Illan avausottelu KOVA-hREDS alkaa 17.00. Pudotuspelien tilannetta voit seurata täältä.