Mikko “xartE” Välimaa on nyt Helsinki REDSin pelaaja. Hänen aiempia joukkueitaan ovat mm. 3DMAX, ENCE, HAVU, iGame.com ja viimeisimpänä SJ Gaming. Hän kertoi siirrosta ja SJ-ajastaan Elisa Esportsin haastattelussa.

Helsinki REDSin CS:GO-joukkue sai kovan luokan vahvistuksen, kun kokeneen Mikko “xartE” Välimaan siirto julkaistiin tänään. Hän on harjoitellut joukkueen kanssa noin kaksi viikkoa, etsittyään uutta joukkuetta kesäkuisen penkityksensä jälkeen. Siirto oli ilmainen, sillä SJ Gaming vapautti 28-vuotiaan konkarin sopimuksestaan viime viikolla. Hän korvaa REDS-kokoonpanossa Verneri “BONA” Junkalan, joka siirrettiin penkille.

Helsinki REDS julkaisi xartEn siirron tänään 6.8.2020.

Välimaa on yksi Suomen kokeneimmista ja tunnetuimmista CS:GO -pelaajista. Hän on pelannut mm. 3DMAX-joukkueessa IEM Katowice 2015 -turnauksessa. He olivat ensimmäinen suomalaisjoukkue pelinkehittäjä Valven tukemien Major-turnausten historiassa. ENCEstä hänet muistetaan etenkin vuoden 2016 kokoonpanosta, jota tähdittivät mm. Aleksi “allu” Jalli ja Miikka “suNny” Kemppi. ENCEn jälkeenkin hänet on nähty kotimaisten turnausten kärkisijoilla HAVUn, iGame.comin/Mintun ja viimeisimpänä SJ Gamingin paidassa.

Kokemusta mukaan, mutta ei väkisin

Helsinki REDS on pystynyt ajoittain haastamaan etenkin SJ:tä ja KOVA Esportsia nuorella kokoonpanollaan. Esimerkiksi Rainmaker Openin puolivälierävaiheessa SJ kaatui avausottelussa ja KOVA Esports heti perään kahdella jatkoaikavoitolla. Tasaisuuden puute on kuitenkin vaivannut hREDSiä, joten xartEn kokemus tulee varmasti tarpeeseen.

– Olen koittanut sanoa tässä alussa heti sellaisia juttuja, mitä tullut mieleen. Hyviä juttuja SJ:stä olen yrittänyt tuoda mukaan, mitkä oli toimivia. Juuri sellaisia pikkujuttuja, joita ne ei ole välttämättä tienneet tai tajunneet, jotka voi olla ihan simppeleitäkin. Olen vähän antanut taktistakin visiota, mutta en halua sen enempää puuttua siihen. En halua tuoda toista SJ:tä tähän skeneen, vaan sen pitää olla sellainen omanlainen juttu hREDSillä, xartE pohtii sisääntuloaan.

Hänen vinkkinsä on myös otettu hyvin vastaan siltä osin, kun joukkue on ehtinyt harjoittelemaan.

– Kaikki mitä olen sanonut sellaisia pikkujuttuja, niin kaikki ovat halunneet kuulla lisää. Tälleen pienellä ajalla on ollut tosi mukavia ihmisiä. Ei vaikuta, että mitään ongelmia syntyisi pelin aikana. Mutta toki paha sanoa, kun virallisia pelejä ei ole vielä ollut. Niissä yleensä kuoriutuu “oikeat” henkilöt esiin.

Runsaasta pelinsisäisen johtajan eli igl-pelaajan kokemuksestaan huolimatta hän ei ota joukkuetta johdettavakseen, vaan tarjoaa runsaasti apua 23-vuotiaalle Samu “Samppa” Kylmälälle. SJ:ssä rooli vaihteli hänen ja Tony “arvid” Niemelän välillä.

– Samppa on IGL. Olen sitä jeesaillut ja kertoillut, mitkä on mielestäni hyviä juttuja siinä roolissa. Tietysti varmaan tulevaisuudessa autan lisää siinä, mutta en mä siihen sen enempää puutu. Pelaan enemmän sellaista “lurkkeri”-tyylistä roolia. Pelaan toisella puolella mappia ja annan hyvää infoa.

Haikea lähtö, mutta paljon muisteltavaa

KHRN ja xartE siirtyivät SJ:n joukkueeseen – eli silloiseen SuperJymyyn – Mintusta heti Grail Quest 2018 -tapahtuman jälkeen. Try-out sopimukset virallistettiin viikko ensimmäisen ottelun jälkeen.

Välimaa liittyi SJ Gamingin riveihin lokakuussa 2018 pian Grail Quest -tapahtuman jälkeen pitkäaikaisen joukkuekaverinsa Jesse “KHRN” Grandellin kanssa. Yhteistä matkaa jo pelkästään SJ:ssä kertyi siis yli puolitoista vuotta.

Kesäkuinen penkitys oli kova paikka.

– Kyllä se oli silleen haikeaa. Varsinkin, kun tykkäsi persoonista joukkueessa aika paljon. Ei ollut sosiaalisella puolella mitään ongelmia joukkueessa. Oli kiva poppoo pelata.

Hän oli pelannut KHRNin kanssa samoissa joukkueissa 2016 syksystä lähtien. Herrat nähtiin samassa joukkueessa jo 3DMAXin riveissä keväällä 2015. Kaksikon teiden eroaminen tulikin harmittavana yllätyksenä.

– KHRNin kanssa on pelattu niin kauan yhdessä. Olin silleen kuvitellut, että pelaan todennäköisesti uran loppuun asti sen kanssa. Tai niin, että hän tai minä jäisi eläkkeelle ja ollaan vielä tekemisissä CS:n parissa tosi paljon. Päättyi vähän nopeammin kuin odotin.

Kun heistä tuli SJ:n pelaajia, tehtävää riitti etenkin taktisella puolella. Ennen heidän saapumistaan arvid oli 21-vuotiaana joukkueen vanhin pelaaja ja pelinsisäinen johtaja.

– Aika nopeasti huomattiin, että pojilla on aika vähän takuja. Joka mapissa oli yhden käden sormien verran takuja. Oli aika paljon parantamisen varaa, ja niitä ruvettiinkin siinä rakentamaan. Meillä oli toNppa siinä hetken aikaa koutsina ja vaihdettiin igl:ää, että rupesin liidaamaan. Käytännössä se rumba siinä jatkui koko mun SJ-ajan, että välillä mä olin igl ja välillä arvid. Ehkä silleen, että mä liidasin suurimman osan ajasta ja rakensin meidän peliä koko ajan.

Joukkueen taktinen valmistautuminen oli paljolti xartEn käsissä myös silloin, kun arvid johti peliä palvelimella.

Syksyllä 2018 sekä Elias “Jamppi” Olkkonen että Tuomas “SADDYX” Louhimaa olivat vasta 17-vuotiaita huippulupauksia. Molemmat hyötyivät suuresti kokeneista joukkuekavereistaan. Jampin kehitys johdatti hänet kansainvälisen tähtisikermä OG:n kokoonpanosuunnitelmiin, ja pienen mutkan kautta ENCEn avausviisikkoon. Myös Jamppi-hypen varjoon jäänyt SADDYX saa kehuja työmoraalistaan.

– SADDYX oli mun mielestä just sellainen pelaaja, joka otti hyvin vastaan kaiken mitä sille sanoi. Sen huomasi heti, että se halusi olla koko ajan parempi pelaaja. Se käytti omaa aikaansa siihen, että se katteli välillä demoja. Se pelaili vähän eri tavalla präkeissä, testailemalla eri juttuja. Ei tarvinnut itse ehdotella sille kaikkea.

Menestys vaihteli, tavoitteet eivät

Elokuussa 2019 SJ Gaming voitti eSM-kultaa ja samalla paikan Arctic Invitationaliin.

Puoleentoista vuoteen mahtui suuria onnistumisia ja valtavia pettymyksiä. Kesällä 2019 SJ sai henkisen yliotteen pahimmasta kilpakumppanistaan HAVU Gamingistä. Välimaa oli mukana voittamassa parin kuukauden sisällä sekä FEL-mestaruuden että eSM-finaalin. Voitokas kesä vaihtui kuitenkin haastavaan syksyyn, kun Jampin tulevaisuudesta ei ollut varmuutta.

– Meillä oli sellaisia pyrähdyksiä, että voitettiin välillä kaikki pelit, ja sitten oli tosi heikkojakin hetkiä. Se oli aika jännä silleen, että yhdessä vaiheessa me ei pelattu paljon yhtään. Jampilla oli omia juttuja menossa siinä samaan aikaan. Sitten me voitettiin yhtäkkiä pelejä, mitä vähemmän me pelattiin. Se varmaan muokkasi meitä silleen, että keskityttiin enemmän vain pelaamiseen kuin omaan [joukkue]peliin. Kaikki teki omia pelejä enemmän, niin oltiin parempia siinä vaiheessa.

Nyt xartE on uuden äärellä aivan kuin syksyllä 2018, mutta mielessä on silti yksi ja sama tavoite.

– Itsellä on aina ollut se tavoite, että turnaukseen kun lähdetään, niin se lähdetään aina voittamaan eikä häviämään. Voitto nyt ainakin eSM:stä ja ehkä enemmän just se, että lähdetään rakentamaan joukkuetta eteenpäin seuraavaa vuotta varten, hän päättää.

Helsinki REDS oli viime vuoden eSM-lopputurnauksen neljäs – turhan tutusti SJ:n, HAVUn ja KOVAn kintereillä. Onko xartEsta nostamaan REDS uudelle tasolle? Se selviää kenties jo tulevan eSM-kauden aikana. Helsinki REDS on nimittäin yksi Elisa CS:GO Finnish Championship 2020 -kutsujoukkueista.

Lue lisää: “Ehkä mulla on sitten ihan ok aimi” – Jemi “jemi” Mäkinen siirtyi avaamaan SJ Gamingin peliä