Elisa CS:GO Finnish Championship 2020 päättyi HAVU Gamingin mestaruusjuhliin. He kärsivät koko turnauksen ainoan karttatappionsa finaalin avauskartassa KOVA Esportsia vastaan, mutta voittivat kaksi seuraavaa karttaa näytöstyyliin. Pronssimitaleita pääsi juhlimaan turnauksen nuorin joukkue, mix-kokoonpano FCottoNd.

Lopulliset sijoitukset ja palkinnot

#JoukkuePalkinto
1. HAVU Gaming12000e + Elisa Invitational + eSM-kulta
2. KOVA Esports7000e + eSM-hopea
3. FCottoNd4000e + eSM-pronssi
4. SAWO Esports2000e
5-8.Hirveätilanne
5-8.SJK
5-8.hREDS
5-8.SJ Gaming

Torstai: HAVU Gaming – Hirveätilanne, SAWO Esports – SJK Esports

Puolivälierä #1 – HAVU vs. Hirveätilanne

Puolivälierät laitettiin käyntiin kenties selkeimmän ennakkosuosikin HAVUn ja mix-joukkue Hirveätilanteen ottelulla.

HAVU lähti vastustajansa karttavalintaan puolustuspuolelta, eikä antanut juurikaan siimaa. Puolia vaihdettiin HAVUn johtaessa 13-2. Toisella puoliskolla kierrosvoittoja vaihdeltiin huonommilla ostoilla, kunnes HAVU varmisti karttavoiton tuhnuisella pakko-ostolla 16-5.

Nukessa Hirveätilanne avasi CT-puolen huomattavasti varmemmin, mutta kierrosvoittojen ketjutus oli vaikeaa. Kierrostilanne eteni tasaisesti, vaikka HAVU rikkoi vastustajansa ekonomian kahteen otteeseen. HAVU itse voitti peräti neljä kertaa pakko-ostolla, voittaen terroristipuolensa lopulta 9-6.

Hirveätilanne voitti myös toisen pistoolikierroksen ja kampesi pelin pian tasoihin. HAVU alkoi kuitenkin voittaa kierroksia, edeten 12-9 -johtoon. Kahdella kierrosvoitolla Hirveätilanne pakotti HAVUn säästölle ja peli näytti jo menevän lähes varmasti tasatilanteeseen 12-12.

HAVU voitti kuitenkin pelkillä pistooleilla ja rullaili helposti 16-11 -karttavoittoon.

HAVU – Hirveätilanne -yhteenveto

 • Mirage (Hirveätilanne valinta): 16 – 5
 • Nuke (HAVUn valinta): 16 – 11
 • Vertigo (päätöskartta): –

Puolivälierä #2 – SAWO vs. SJK

Iltaottelussa C-lohkon voittanut SAWO sai vastaansa D-lohkon kakkosen SJK:n. Train oli SJK:n karttavalinta, joten SAWO sai aloittaa suotuisammalla puolustuspuolella. Pistoolivoiton myötä SJK otti nopeasti 3-0 -johdon, mutta hitaat asekierrokset eivät tuoneet haluttua tulosta. SAWO voitti puolustuspuolensa lopulta 10-5.

Toisen puoliskon alku oli yksi sekavimmista koko turnauksen aikana. SJK voitti pistoolin, mutta SAWO voitti seuraavan pakko-oston. SJK voitti kuitenkin heti perään omansa, mutta SAWO voitti vielä kertaalleen oman pakko-ostonsa ja näin he johtivat peliä 12-7. SJK sai napattua pari yksittäistä kierrosvoittoa, mutta SAWO ryöväsi voiton vastustajansa karttavalinnasta 16-9.

Nuken alku terroristipuolella tuotti SAWOlle jo turnauksen kymmenennen pistoolikierrostappion kolmeentoista pistoolikierrokseen, mutta he käänsivät tappion jälleen edukseen. Pakko-ostovoiton myötä he saivat vahvan momentumin puolelleen kavuten 4-1 -johtoasemaan.

SJK voitti seuraavan kierroksen pelkillä pistooleilla ja alkoi tehdä pientä comebackia, päästen kierroksen päähän tilanteeseen 4-5. Kaiken lisäksi SAWO joutui ottamaan säästökierroksensa perään vielä toisenkin. Ja kuten arvata saattaa, säästökierrosvoitolla SAWO otti momentumin takaisin, voittaen terroristipuolensa lopulta 9-6.

Voittavaa ei kannattanut vaihtaa, joten SJK käytti samaa terroristipuolen pistoolitaktiikkaa, joka toimi myös Menestystarinaa ja KOVAa vastaan lohkovaiheessa. Vahva alku vei heidät jopa 10-9 -johtoon, mutta yksikin puoliostovoitto Niko “Nksu” Luhaniemen edelliseltä kierrokselta säästämän AWP:n voimalla palautti SAWOn takaisin raiteilleen. Ei aikaakaan, kun karttavoitto paketoitiin Kuopiossa bootcamppaavalle SAWOlle.

SAWO – SJK -yhteenveto

 • Train (SJK:n valinta): 16 – 9
 • Nuke (SAWOn valinta): 16 – 11
 • Mirage (päätöskartta): –

Perjantai: KOVA Esports – hREDS, SJ Gaming – FCottoNd

Puolivälierä #3 – KOVA vs. hREDS

Tästä puolivälieräottelusta ennakoitiin tasaisinta vääntöä, mutta tasaisia otteita nähtiin lähinnä avauskartassa Trainissa. Hivenen yllättäen hREDS valitsi vastustajansa yhden parhaista kartoista, mutta terroristipuoli alkoi vahvasti. KOVA sai ensimmäistä kertaa aseet kouraansa 0-3 -tappioasemassa, mutta paukutteli välittömästi kuuden kierroksen voittoputken.

Kierrokset olivat kuitenkin sen verran tiukkoja, että hREDSin 4-6 -kavennus sysäsi KOVAn välittömästi taloudelliseen ahdinkoon. Tasatilanteesta KOVA varmasti itselleen kahdella kierrosvoitolla puoliskovoiton, mutta 7-8 -puoliskotappio ei missään nimessä tehnyt hREDSia murheelliseksi.

Peli tasoittui hREDSin CT-pistoolikierrosvoiton myötä, mutta pakko-ostovoitolla KOVA sai myllyn pyörimään. Raharesetistä selvittyään hREDS oli jo 8-12 -tappiolla, eikä heidän kirinsä kestänyt kuin kaksi kierrosta. KOVA rullaili 15-10 -johtoon ja näytti ryöväävän vastustajansa karttavalinnan helposti, kunnes hREDS alkoi taas taistelemaan.

Neljä pakkovoittokierrosta selvitettyään hREDS taipui lopulta, kun KOVA pääsi juhlimaan tiukkaa 16-14 -voittoa.

KOVAn karttavalinta Nukesta ei jäänyt juurikaan kerrottavaa. Kerta toisensa jälkeen KOVA murjoi hREDSin puolustuksesta pari pelaajaa pois, jonka jälkeen loput joutuivat säästöreissulle. Tilanne oli jo 8-0 KOVAlle, kun hREDS sai parilla kierrosvoitolla otetta pelistä. KOVA kuitenkin jatkoi tykitystään, voittaen terroristipuolensa peräti 12-3.

Pistoolikierrosvoitto ja pari perään antoivat hyvän alun hREDSin comebackille. Selkäranka katkesi kuitenkin 7-12 -tilanteessa, kun Jarkko “spargo” Rahja pääsi puoliostokierroksella niputtamaan vanhoja joukkuekavereitaan pihamaalla edelliseltä kierrokselta säästetyllä AWP:lla.

Tästä kierrostappiosta hREDS ei enää noussut, joten heidän turnauksensa päättyi 7-16 -karttatappioon Nukessa.

KOVA – hREDS -yhteenveto

 • Train (hREDS valinta): 16 – 14
 • Nuke (KOVAn valinta): 16 – 7
 • Overpass (päätöskartta): –

Puolivälierä #4 – SJ Gaming vs. FCottoNd

Ennakkosuosikista ei ollut epäselvyyttä, kun A-lohkosta vaivoin pudotuspeleihin taistellut FCottoNd lähti haastamaan B-lohkon ylivoimaista voittajaa – hallitsevaa suomenmestaria – SJ Gamingiä. FCottoNd:n karttavalinta Mirage ei tullut yllätyksenä, mutta sen sisältö oli hyvinkin yllätyksellinen.

FCottoNd aloitti terroristipuolensa siirtymällä nopeasti 3-0 -johtoon, mutta SJ sai hyvän momentumin CT-puolelleen ja kampesi itsensä edelle kierroksin 5-4. Loppupuolisko olisi rahatilanteiden puolesta voinut olla FCottoNd:n heiniä, mutta he hävisivät kaksi kertaa SJ:n huonommalle ostolle. Puoliskovoitto niukasti 8-7 SJ:lle.

Myös SJ avasi terroristipuolensa vahvasti ja peli oli pian 12-7. Parin kaventavan kierroksen jälkeen SJ voitti taas säästökierroksella, selvittäen FCottoNd:n säästön heti perään, ja tilanne oli jo 14-9. Pieni comebackin tynkä ei riittänyt, vaan SJ voitti vastustajansa karttavalinnan 16-12.

SJ:n karttavalinta Nuke lähti heiltä sikäli vahvasti käyntiin, että hävityn pistoolikierroksen jälkeen he yllättivät vastustajansa pakko-ostolla. Turnauksen nuorin joukkue ei kuitenkaan lannistunut, vaan he rikkoivat SJ:n pankin heti perään omalla pakko-ostollaan. SJ onnistui voittamaan vain yksittäisiä kierroksia, kun FCottoNd hivuttautui pikkuhiljaa 6-2 -johtoon.

Yhdellä kierrosvoitolla SJ kuitenkin pakotti FCottoNd:n säästölle, ja peli näytti aukeavan. FCottoNd yllätti pelkillä pistooleilla, ottaen jo 7-3 -johdon. Heti perään SJ sai haluamansa momentumin voittamalla puoliostokierroksen, tuoden pelin lopulta jopa tasoihin. Viimeinen kierros taittui FCottoNd:lle, joka voitti CT-puolensa tiukasti 8-7.

Toinen puolisko olikin Juho “juho” Lampisen näytöstä, kun juho paukutteli kartassa lopulta huimat 34 tappoa. SJ sai CT-puolellaan vaivoin kaksi kierrosvoittoa, kun juhon johdolla FCottoNd otti vakuuttavan 16-9 -voiton.

Ratkaiseva kartta Train oli SJ:ltä surullinen esitys. FCottoNd voitti puukkokierroksen ja aloitti CT-puolella, eikä SJ saanut hyökkäyksissään juuri mitään aikaiseksi. Kenties räikeimpänä esimerkkinä yhdeksän kierroksen jälkeen tilanne oli FCottoNd:lle 9-0 ja koko SJ:n joukkueella oli yhteensä kymmenen tappoa tilastoissaan.

SJ oli tappiolla jo 0-12, jonka jälkeen he saivat raavittua puoliskotilanteeksi 2-13. Toinen puolisko alkoi heiltä lupaavasti, kun CT-puolen kierroksia tarttui plakkariin yksi kerrallaan pistoolikierrosvoitosta lähtien. Kuinka ollakaan, FCottoNd otti yllättävän säästökierrosvoiton ja siirtyi jo 14-5 -johtoon. Pian heillä oli kaikkia odotuksia vastoin kymmenen ottelupalloa hallussaan.

SJ rimpuili parin kierroksen verran, kunnes FCottoNd päätti kartan 16-7, edeten välieriin. Pudotuspelien ensimmäinen yllätys oli tapahtunut.

SJ – FCottoNd -yhteenveto

 • Mirage (FCottoNd valinta): 16 – 12
 • Nuke (SJ valinta): 9 – 16
 • Train (päätöskartta): 7 – 16

Lauantai: HAVU – SAWO, KOVA – FCottoNd

Välierä #1 – HAVU vs. SAWO

Ensimmäinen välierä oli HAVUn näytöstä. Sekä Mirage että Vertigo ovat aiemmin tänä vuonna tuottaneet HAVUlle vaikeuksia, joten lopputulos oli yllättävän selvä.

SAWOn karttavalinta Mirage mentiin sekavissa merkeissä, sillä huonomman oston kierrosvoittoja vaihdeltiin puolin ja toisin, kunnes HAVU karkasi 5-3 -johdosta viiden kierroksen voittoputkella 10-3 -johtoon. SAWO laittoi heidän pankkinsa solmuun voittamalla 14. kierroksen, mutta puoliskon hengen mukaisesti HAVU laittoi pakko-ostolla puoliaikatilanteeksi 11-4.

Avauspuoliskolla SAWO oli voittanut pistoolin, mutta hävinnyt seuraavalla kierroksella pakko-ostoa vastaan. Toisella puoliskolla sama tapahtui toisinpäin, mutta HAVU onnistui toisella peräkkäisellä pakko-ostollaan laittamaan vahingon takaisin, siirtyen jo 13-6 -johtoon.

SAWO ei kuitenkaan lannistunut, vaan voitti heti seuraavan kierroksen, mutta HAVU vastasi kahdella kierrosvoitolla laittaen SAWOn selkä seinää vasten 7-15. Ensimmäinen pakko-osto onnistui, mutta HAVU laittoi seuraavalla kierroksella kaiken peliin ja päätti kartan 16-8.

Vertigossa sekavat kierrokset päättyivät lähes poikkeuksetta HAVUn eduksi. SAWOn pistoolikierrosvoitto jäi laihaksi lohduksi, kun HAVU myllytti puoliskovoiton 12-3. Erityisesti Joonas “doto” Forss oli pelipäällä, nakuttaen jo avauspuoliskolla 22 tappoa.

SAWOn pistoolikierrosten tuska jatkui toisella puoliskolla, kun HAVU siirtyi vahvalla alulla nopeasti 15-3 -johtoon. SAWO sai kolmannella peräkkäisellä pakko-ostollaan vielä yhden kaventavan kierrosvoiton. Seuraavalla kierroksella doto sai 30 tappoa täyteen, paketoiden SAWOn ensimmäisen virallisen Vertigo-ottelun murskalukemiin 16-4.

HAVU – SAWO -yhteenveto

 • Mirage (SAWOn valinta): 16 – 8
 • Vertigo (HAVUn valinta): 16 – 4
 • Nuke (päätöskartta): –

Välierä #2 – KOVA vs. FCottoNd

Karttaveto ei tarjonnut yllätyksiä, kun FCottoNd napautti karttavalinnakseen Miragen, KOVA puolestaan Nuken ja Train jäi ratkaisukartaksi.

Mirage avattiin KOVAn CT-pistoolivoitolla, mutta FCottoNd voitti pakko-ostonsa heti perään. KOVAn pakko-osto ei tuottanut tulosta, mutta FCottoNd ajoi itsensä suoraan miinaan KOVAn täyttä säästöä vastaan. Jarkko “spargo” Rahja otti A-pommipaikalla neljä tappoa ja tasoitti pelin lukemiin 2-2.

Tämä suoritus rikkoi FCottoNd:n talouden, joten KOVA otti nopeasti 4-2 -johtoaseman. Aseiden kanssa hyökkäyspuoli alkoi taas kulkea ja peli oli äkkiä tasan. KOVA kuitenkin voitti jälleen kerran lähes täydellä säästökierroksella ja jälleen kerran FCottoNd:n talous meni solmuun. Tämän myötä KOVA rullaili helpohkosti 10-5 -puoliskovoittoon.

Puolustuspuoli sujui kuitenkin myös FCottoNd:llä, joka kiipesi nopeasti tasatilanteeseen 10-10. KOVA onnistui voittamaan kaksi yksittäistä kierrosta, mutta FCottoNd jatkoi yllätysten tiellä, voittaen kartan 16-12.

Hyökkäyspuolen ongelmat olivat kuitenkin historiaa, kun KOVA aloitti oman karttavalintansa Nuken. Kuuden kierroksen voittoputken jälkeen FCottoNd avasi kierrostilinsä puoliostovoitolla, mutta KOVA lisäsi pökköä pesään.

KOVA johti parhaimmillaan jo 10-1, mutta hyvällä taistelulla FCottoNd kavensi puoltenvaihtotulokseksi tutusti 5-10. Puolustuspuolella KOVA ei kuitenkaan ollut horjutettavissa. Ainoastaan yksi kierrosvoitto tarttui hyökkääjien haaviin, kun kartta päättyi KOVAlle 16-6. Ratkaisua lähdettiin siis hakemaan junamaasta.

Puukkokierros päättyi KOVAn voittoon, joten he aloittivat vähemmän yllättäen puolustuspuolelta. Ratkaisukartasta ei jäänytkään paljon kerrottavaa, kun KOVA lukotti pommipaikat kerta toisensa jälkeen. FCottoNd oli suuressa vaikeuksissa saada edes pommia maahan.

Avauspuolisko päättyi KOVAlle 14-1, eikä toista puoliskoa pelattu kuin kaksi kierrosta. Karttavoitto KOVAlle 16-1 ja otteluvoitto kartoin 2-1.

KOVA – FCottoNd -yhteenveto

 • Mirage (FCottoNd valinta): 12 – 16
 • Nuke (KOVA valinta): 16 – 6
 • Train (päätöskartta): 16 – 1

Sunnuntai: SAWO – FCottoNd, HAVU – KOVA

Pronssiottelu – SAWO vs. FCottoNd

Pronssimitaleita lähdettiin ratkomaan SAWOn ja FCottoNd:n välillä. Joukkueet olivat kohdanneet puolitoista kuukautta aiemmin ensimmäisten liigakarsintojen finaalissa, jolloin SAWO oli päihittänyt FCottoNd:n Nukessa selkein lukemin 16-7.

Ja lupaavasti SAWO aloittikin myös FCottoNd:n karttavalinnassa Miragessa. CT-puolen pistoolitappio ei jäänyt harmittamaan, sillä he voittivat seuraavan kierroksen pakko-oston, ja tilanne oli heille nopeasti 4-1. Seuraavalla kierroksella FCottoNd raapaisi yllätysvoiton puoliostolla ja rullaili 5-4 -johtoon. SAWO sai kasaan enää kaksi kierrosvoittoa, joten FCottoNd johti terroristipuolensa jälkeen 9-6.

Mirage osoittautui tällä kertaa terroristivoittoiseksi, kun puoltenvaihdon jälkeen FCottoNd onnistui voittamaan ainoastaan kaksi yksittäistä asekierrosta, kunnes SAWO oli karttavoitossa kiinni 15-11.Kaksi pakkovoittokierrosta selvitettyään, FCottoNd oli pahasti selkä seinää vasten.

Heidän nuorin tähtensä 14-vuotias Jimi “Jimpphat” Salo jäi 1v3-tilanteeseen pommin ollessa kiinni A-pommipaikalla. Ensimmäisen tapon jälkeen hän heitti savukranaatin pommin päälle ja alkoi röyhkeästi purkamaan. Jostain syystä SAWOn pelaajat antoivat hänen purkaa rauhassa aivan liian pitkään, joten hän sai purettua pommin savussa ennen kuin hänelle lopulta tarjoiltiin kuolettava laukaus.

Tästä “blunderista” SAWO ei enää toipunut, vaan FCottoNd hoiti kartan ensin jatkoille, joista he päättivät kartan puhtaalla pelillä edukseen 19-15.

FCottoNd:n vahva CT-puolen momentum siirtyi myös Nuken puolelle, kun siirryttiin SAWOn karttavalintaan. SAWO pääsi tasoittamaan kartan nopeasti 2-2 -tilanteeseen kahdella ensimmäisellä asekierroksellaan, mutta sitten turnauksen nuorin joukkue repäisi viiden kierroksen voittoputkella itsensä jo 7-2 -johtoon.

SAWOn terroristipuoli lähti kuitenkin taas rullaamaan onnistuneen puoliostovoiton myötä, ja puolia vaihdettiin FCottoNd:n johtaessa vain 8-7.

SAWO onnistui Miragen tavoin myös Nukessa voittamaan toisen puoliskon pistoolikierroksen, joten peli oli tasan. FCottoNd:n pakko-osto ei tuottanut tulosta, mutta seuraavalla kierroksella he voittivat pelkillä pistoolipäivityksillä ja tilanne oli jälleen tasan 9-9.

Siirryttiin sekavaan vaiheeseen, kun molemmat joukkueet ottivat kaksi kierrosta kerrallaan – ja näistä kierroksista ensimmäinen tuli toinen toistaan huonommilla ostoilla. Kun SAWO siirtyi lupaavasti 13-12 -johtoon CT-puolella, kolmas kartta alkoi vaikuttaa realistiselta.

Heidän haaveensa kaatuivat nopeasti, kun FCottoNd otti ensin johdon takaisin, ja lisäsi löylyä entisestään kaappaamalla itselleen kaksi ottelupalloa siirtymällä jo 15-13 -johtoon. SAWO taisteli pakko-ostolla kierroksen päähän, mutta tuttuun tyyliin Jimpphat ratkaisi lopulta kartta- ja otteluvoiton seuraavalla kierroksella FCottoNd:lle.

SAWO – FCottoNd -yhteenveto

 • Mirage (FCottoNd valinta): 15 – 19
 • Nuke (SAWO valinta): 14 – 16
 • Train (päätöskartta): –

Finaali – HAVU vs. KOVA

Suomenmestaruusfinaalissa oli vastakkain kaksi turnauksen kovinta joukkuetta, mutta pronssiottelun kaltaisia tiukkoja karttoja ei valitettavasti nähty yhtäkään. KOVAn karttavalinta Vertigo mentiin heidän komennossaan, kun HAVU ei saanut CT-puolellaan kasaan kuin kolme yksittäistä kierrosvoittoa. KOVA ei joutunut puoliskon aikana kertaakaan huonommalle ostolle.

Myös HAVU avasi terroristipuolensa vahvasti, mutta neljän kierroksen voittoputki KOVAn puoliston myötä. Samalla katkesi selkäranka, sillä KOVA voitti kartan helposti 16-7.

HAVUn karttavalinta Mirage lähti heiltä käyntiin pistoolikierrosvoitolla, mutta KOVA rikkoi onnistuneella CT-pakko-ostolla heidän pankkinsa heti perään. HAVU ei kuitenkaan lannistunut 1-4 -tappioasemasta, vaan repäisi viiden kierroksen voittoputkella 6-4 -johtoon.

KOVAlla oli vaikeuksia asekierroksilla, mutta kahden puoliostovoiton myötä he pitivät itsensä pelissä mukana. Puolisko päätettiin HAVUn 8-7 -johtoasemassa, kun KOVA sai lopultakin voiton myös “rehdillä” asekierroksella.

Puoltenvaihdon jälkeen nähtiin, miksi HAVU oli valinnut Miragen, vaikka sitä ei tunneta heille vahvana karttana. Puolustus piti yhtä poikkeusta lukuunottamatta täydellisesti, joten he murjoivat kartasta nopean 16-8 -voiton.

Suomenmestaruus ratkottiin näin ollen turnauksen pelatuimmassa kartassa Nukessa. Nuke nähtiin ratkaisukarttana sekä turnauksen avausottelussa VISUn ja FCottoNd:n välillä että finaalissa. Pelikertoja Nukessa tuli yhteensä 20 eli melkein joka kolmas turnauksen taisteluista käytiin ydinmaassa.

HAVU voitti puukkokierroksen ja valitsi CT-puolen aloituksen. KOVAn hyökkäys oli pahasti tukossa, eivätkä he päässeet useimmiten edes lyömään pommia kiinni. Avauspuolisko meni HAVUlle peräti 12-3, eikä yksikään heidän kierrosvoitostaan tullut pommia purkamalla. Kaksi KOVAn kolmesta kierrosvoitosta tuli puoliostoilla.

KOVA voitti CT-pistoolinsa, mutta HAVUn pakko-ostovoitto seuraavalla kierroksella murskasi viimeisetkin rippeet mestaruushaaveista. Ratkaiseva kartta HAVUlle lopulta 16-5.

HAVU – KOVA -yhteenveto

 • Vertigo (KOVA valinta): 7 – 16
 • Mirage (HAVU valinta): 16 – 8
 • Nuke (päätöskartta): 16 – 5

Suomenmestaruusturnaus avasi Elisan syksyn cs-kauden. Lokakuussa luvassa lisää lähetyksiä, joten kannattaa ottaa seurantaan Elisa Esports sekä Twitterissä että Instagramissa.