Tämä on ensimmäinen osa suomenmestaruusturnauksen pudotuspeliennakosta. Tässä käsitellään yläpuoli pudotuspelikaaviosta eli tänään pudotuspeleissä nähtävät HAVU Gaming, Hirveätilanne, SAWO Esports ja SJK Esports. Loput joukkueet puidaan läpi toisessa osassa, joka julkaistaan huomenna perjantaina.

Päivän ensimmäisenä parina nähdään HAVU Gaming ja Hirveätilanne. Iltaottelussa toisensa kohtaavat SAWO ja SJK. Otteluiden voittajat kohtaavat lauantaina välierässä. HAVU on selkein ennakkosuosikki finaalijoukkueeksi tältä puolelta kaaviota. Pudotuspelien koko ohjelman näet täältä.

HAVU Gaming

HAVU Gaming lähtee pudotuspeleihin selkeimpänä mestarisuosikkina. Lohkovaiheessa he sortuivat ajoittain ylimielisyyteen, mutta toisaalta heillä oli myös varaa siihen. Tiukatkin kartat kääntyivät lopulta heidän edukseen.

Yhtenä Suomen kärkijoukkueista HAVUlla on ollut usein otteluruuhkaa myös kansainvälisellä tasolla. Vuosi sitten Joonas “doto” Forssin liittyessä kokoonpanoon, he pelasivat jopa yli 50 HLTV-karttaa kuukaudessa. Kun Sami “xseveN” Laasanen liittyi kokoonpanoon elokuun alussa, heidän ottelutahtinsa ei lähtenyt samalla tavalla lapasesta.

Elokuussa he pelasivat kohtuullisen paljon, kun he taistelivat voitokkaasti FunSpark Ultin Euroopan karsinnoissa ja harjasivat myös tämän turnauksen avanneen A-lohkon. Viimeiset kaksi viikkoa he ovat kuitenkin vain harjoitelleet, pelaamatta yhtään virallista ottelua.

Tilastonostoina on hyvä mainita, että HAVU Gaming käyttää edelleen paljon valokranaatteja. Joukkueesta ainoastaan xseveN (0,51 heitettyä valokranaattia per kierros) jäi lohkovaiheen keskiarvon (0,61) alapuolelle.

Hän oli myös HAVUn ainoa pelaaja, joka jäi lohkovaiheen keskiarvon (75,5) alle keskimääräisessä tehdyssä vahingossa per kierros eli ADR:ssä. Kyseinen lukema oli 73, joten xseveNinkään suoritusta ei voi sanoa miltään osin heikoksi. Vahinkoa tuli selvästi tehtyä, sillä xseveNillä oli lohkovaiheen toiseksi korkein APR-lukema (assists per round): 0,30. Edellä oli ainoastaan Hirveätilanne-mixin Valtteri “VazZuli” Lassinen lukemalla 0,33.

Olli “sLowi” Pitkänen jäi täpärästi alle satasen ADR:n (99,9) vaikka kokonaisluvuilla pelatessa lukema siihen pyöristyykin. Hän ei ollut yllätettävissä puolustuspuolella, jossa hän oli avaustaisteluissa mukana peräti 35% kierroksista (20/57), voittaen väännöt 70% varmuudella (14/20). Lopputulemana hän oli koko lohkovaiheen varmin CT-puolen avaustappaja lukemalla 0,25 avaustappoa per CT-kierros.

HAVU saa pudotuspelien avauksessa vastaansa mix-joukkue Hirveätilanteen, joka murskasi Conquer Gamingin pudotuspelihaaveet B-lohkossa. Välierissä vastassa on joko SAWO Esports tai SJK Esports. Mikäli HAVU ei sorru liialliseen ylimielisyyteen, ensimmäinen todellinen testi tulee vasta finaalissa – jos silloinkaan.

Kokoonpano

Keski-ikä: 26,1 v.

NimiNickIkäADRTapotFbPRRooli
Olli PitkänensLowi241001010,79
Lasse UronenZOREE26861050,75AWP
Joonas Forssdoto2476810,63
Eetu SahasAw2876771,18IGL
Sami LaasanenxseveN2673710,51
ADR- ja tappolukemat A-lohkosta (neljä karttaa, kaksi ottelua).

Runkosarja

VaiheVsKarttaTulos
AvausotteluNYYRIKKITrain
Dust2*
16-8
16-14
Voittajien otteluVISUNuke*
Train
16-9
19-16
HAVU voitti A-lohkon puhtaalla pelillä, joskin VISUlla oli kaksi karttapalloa Trainissa. * = oma karttavalinta

Hirveätilanne

Hirveätilanne aloitti lohkovaiheensa 1-2 -tappiolla Conquer Gamingia vastaan tiukassa ottelussa, joka olisi voinut päättyä kumman tahansa voittoon. He saivat kuitenkin uuden mahdollisuuden lohkovaiheen päättäneessä karsintaottelussa, jossa he murskasivat Conquerin puhtaasti 2-0.

Erityisesti Niko “choco” Munukka oli lohkovaiheessa hyvässä iskussa, esiintyen kärkipäässä useissa eri tilastokategorioissa. Hänen suoritusvarmuudestaan kertoo paljon, että hän voitti avaustaistelunsa yli 70% varmuudella (13-5 CT-puolella, 12-5 T-puolella) puolesta riippumatta.

Aivan kuten heidän vastustajansa HAVU, myös Hirveätilanne luottaa valokranaattien voimaan. Kaikki joukkueen pelaajat heittivät valokranaatteja lohkovaiheen keskiarvoa enemmän, mutta heittomäärä on yllättävän tasainen koko joukkueen kesken. Heittomäärän keskihajonta on vain 0,04, kun muilla pudotuspelijoukkueilla se on keskimäärin 0,14. Vähiten heitti choco (0,62) ja eniten VazZuli (0,74).

HAVUa vastaan koko joukkueen täytyy pystyä huippusuoritukseen, että ottelusta tulisi edes jossain määrin tasainen. Lopputuloksesta voi tulla todella rumaa, mikäli HAVUn pelaajat ovat osumatuulella, eivätkä lähde hakemaan puukkotappoja liian varhaisessa vaiheessa.

Hirveätilanne lähtee otteluun todennäköisesti melko kylmiltään, sillä sekä Jere “Elfern” Nissi että choco pelasivat jo lohkopelien aikaan uudessa joukkueessa. Vaikka turnaus päättyykin todennäköisesti puolivälieriin, jo lohkovaiheen suoritukset olivat hyvä esitys heidän kyvyistään. Choco&Friends eteni Rushmoden kakkoskaudella pudotuspeleihin, joissa Elferniltä ja chocolta on lupa odottaa enemmän.

Kokoonpano

Keski-ikä: 23,5 v.

NimiNickIkäADRTapotFbPRRooli
Valtteri LassinenVazZuli23891350,74
Niko Munukkachoco19891520,62
Jere NissiElfern23771350,64IGL
Rasmus Pirttimaarasmljs26711170,72
Konsta AaltonenKonna23691160,70
ADR- ja tappolukemat B-lohkosta (seitsemän karttaa, kolme ottelua).

Runkosarja

VaiheVsKarttaTulos
AvausotteluConquerOverpass
Inferno*
Dust2
11-16
16-9
12-16
Häviäjien ottelujyystöInferno
Overpass*
16-6
16-14
KarsintaotteluConquerInferno*
Overpass
16-11
16-5
Hirveätilanne hävisi avausottelunsa Conqueria vastaan, mutta otti revanssin puhtaasti karsintaottelussa. * = oma karttavalinta

SAWO Esports

SAWO Esports aloitti turnauksen lohkovoitto mielessään. Kolmen kartan väännössä hREDS taipui lopulta entisille pelaajilleen Verneri “BONA” Junkalalle ja Kristo “r0tta” Lindforsille, joista etenkin BONA oli lohkovaiheessa SAWOn tehopelaajia.

Hänen ADR-lukemansa 93 oli viidenneksi paras. Etenkin terroristipuolella jäi kuitenkin runsaasti parannettavaa, sillä hän hävisi avaustaistelut 5-14 – keräten eniten terroristipuolen avauskuolemia per kierros (0,22 & 14/65).

On kuitenkin hyvä huomioida, että hän toimii myös joukkueensa pelinsisäisenä johtajana, heittäen keskimäärin 0,76 valokranaattia per kierros. Hän otti runsaasti roolia etenkin lohkovoiton ratkaisseessa ottelussa hREDSiä vastaan.

SAWO kohtasi puolivälierävastustajansa SJK:n jo ensimmäisissä karsinnoissa, ryöpyttäen vastustajaansa peräti 16-6. Vaikka SJK pelasikin lohkovaiheen eri pelaajan kanssa, askelmerkit puolivälieriin ovat hyvin pitkälti samat. SAWOn pitäisi ottaa SJK:sta selvä voitto ja edetä lauantaiseen välierään, mikäli tarkastellaan puhtaasti suomenmestaruusturnauksen otteita.

Rainmaker Openin toinen kausi päättyi pettymykseen jo ennen pudotuspelejä. Heidät päihittänyt Choco&Friends on sikäli mielenkiintoinen joukkue myös näiden pudotuspelien kannalta, että sen pelaajista Henri “HENU” Ylilehto ja Jimi “Jimpphat” Salo pelaavat FCottoNd:ssä SJ Gamingiä vastaan. Joukkueesta löytyvät myös Hirveätilanne-mixin Jere “Elfern” Nissi ja Niko “choco” Munukka.

SAWO ei kuitenkaan vakuuttanut viime viikonloppuna Rainmaker Openin kakkoskauden lohkovaiheessa, jossa he kärsivät tappiot Exen Esportsia ja Choco&Friendsiä vastaan, karsiutuen pois pudotuspeleistä. Jää nähtäväksi, oliko viime viikonloppu ohimenevä heikko hetki, vai pystyykö myös SJK laittamaan kapuloita savolaisiin rattaisiin.

Vaikka SAWO saisikin jätettyä viime viikonlopun vaikeudet taakseen, välierävastustajana on todennäköisesti HAVU Gaming. Savolainen mestaruusjuna saatetaan siis suistaa nopeasti raiteiltaan, vaikka se lähtisikin tänä iltana vauhdilla asemalta.

Pronssimitaliin joukkueella on kuitenkin todellinen sauma, mikäli SJK ei pääse yllättämään. Näin tuoreelta joukkueelta ja organisaatiolta se olisikin melkoinen temppu.

Kokoonpano

Keski-ikä: 21,4 v.

NimiNickIkäADRTapotFbPRRooli
Verneri JunkalaBONA21931110,76IGL
Joona HolmströmSm1llee17851010,30
Kristo Lindforsr0tta2480870,36
Otto Hämäläinendreamer2076800,40
Niko LuhaniemiNksu2366890,53AWP
ADR- ja tappolukemat C-lohkosta (viisi karttaa, kaksi ottelua).

Runkosarja

VaiheVsKarttaTulos
AvausotteluYMCA EsportsNuke
Mirage*
16-13
16-7
Voittajien otteluhREDSMirage*
Nuke
Train
16-8
12-16
16-9
SAWO voitti C-lohkossa YMCA Esportsin ja kutsujoukkue hREDSin. * = oma karttavalinta

SJK Esports

SJK pelasi eniten karsintaotteluita, päästen viimeisistä karsinnoista lohkoihin mukaan. Lohkovaiheessa he kaatoivat menestystarinan ja mix-joukkue KIZMOGAMINGCLUBin. Heidän matkansa tähän vaiheeseen on ollut hieno esimerkki sitkeydestä, mutta puolivälierässä edes 18-vuotiaan Vertti “Yolt” Ylinampan huippusuoritukset eivät välttämättä enää riitä.

Yolt ei ollut ykkönen missään tilastossa, mutta oli kymmenen parhaan joukossa mm. seuraavissa kategorioissa:

 • ADR: 89,0 / 10.
 • KPR (tapot per kierros): 0,89 / 4.
 • APR (“syötöt” per kierros): 0,24 / 7.
 • Heitetyt valokranaatit per kierros: 0,75 / 9.

Avaustappoja hän ei kahminut samaan malliin kuin karsinnoissa, sillä vastuu jakautui tasaisemmin hänen, AWP-pelaaja Alvar “yenkey” Särgin ja Henri “Hung” Tomperin välillä. Vahvat alkukierrokset saattavat olla SJK:lle avainasemassa, mikäli SAWOn alkukierrokset ovat yhtä tuskaisia kuin lohkovaiheessa.

SJK voitti omat avaustaistelunsa 97-96, vaikka se hävisi kaksi karttaa selvin lukemin. SAWO hävisi avaustaistelunsa lohkovoitosta huolimatta 60-71. SJK:n pelinsisäinen johtaja Hiitali onkin varmasti tutkinut, kuinka SAWO käänsi miesalivoimat edukseen niin tehokkaasti.

SJK pääsi mittaamaan lanikuntoaan viime viikonloppuna Tukholmassa, mutta kyyti oli kylmää.

Viime viikonlopun Tukholman reissu on varmasti vaikuttanut joukkueen valmistautumiseen. Leo Vegas CS:GO Open –turnauksesta tuliaisena oli lohkojumbosijoitus ilman ainuttakaan karttavoittoa. Toki vastassa oli mm. HLTV-rankingin 66. sijalla majaileva Copenhagen Flames, joka on lähtökohtaisesti SAWOa kovempi vastustaja.

SJK tarvitsee huippusuorituksen ja SAWOn on jatkettava viime viikonlopun taaperrustaan, että torstai-iltana nähtäisiin pudotuspelien ensimmäinen yllätys.

Kokoonpano

Keski-ikä: 21,7 v.

NimiNickIkäADRTapotFbPRRooli
Vertti YlinampaYolt18891720,75
Henri TomperiHung23811370,60
Alvar Särgyenkey24771300,46AWP
Lauri KoschkeHiitali19671181,08IGL
Patrik RintalaBotrik22671140,81
ADR- ja tappolukemat D-lohkosta (seitsemän karttaa, kolme ottelua).

Runkosarja

VaiheVsKarttaTulos
AvausottelumenestystarinaTrain*
Nuke
Mirage
7-16
16-12
16-14
Voittajien otteluKOVA EsportsTrain*
Nuke
13-16
5-16
KarsintaotteluKGCDust2
Vertigo*
22-20
16-4
SJK pääsi pudotuspeleihin voittamalla menestystarinan ja KIZMOGAMINGCLUBin D-lohkossa. * = oma karttavalinta

Tilastonostojen keskiarvot

 • ADR: 75,5
 • APR: 0,18
 • KPR: 0,68
 • Heitetyt valokranaatit per kierros (FbPR): 0,61
 • Avaustapot per kierros
  • Molemmat: 0,10
  • CT: 0,11
  • T: 0,09
 • Avaustaisteluiden osallistumisprosentti (T, CT ja molemmat): 20%
 • Avaustaisteluiden voittoprosentti
  • Molemmat: 50%
  • CT: 55%
  • T: 45%

Pudotuspelit nähdään kokonaisuudessaan Elisa Viihde Sportin kanavilla sekä Twitchissä. Avausottelu alkaa 17.00, kun vastakkain asettuvat HAVU Gaming ja Hirveätilanne. Pudotuspelien tilannetta voit seurata täältä.